Geschiedenis van de stichting

De Keramiek Stichting Smeele Van der Meulen is een initiatief van Adri van der Meulen, opgericht in 2015 na het overlijden van haar partner en levensgezel Paul Smeele (1937 – 2015). Samen hebben zij vanaf 1974 een omvangrijke collectie Nederlands gebruiksaardewerk bijeengebracht, zowel bodemvondsten als het latere materiaal, dat voornamelijk bestaat uit voorwerpen uit de belangrijkste productiecentra Friesland, Bergen op Zoom, Oosterhout en Gouda.

Vanaf 1986 publiceerden zij zo'n dertig artikelen en boeken, o.a. over Fries Kerfsneeaardewerk (1996), ADCO (2003), De Pottenbakkers van Friesland (2005) en De Pottenbakkers van Gouda (2012).

Voor de aardewerkcollectie, die ook steengoed omvat, de zogenaamde Keulse Potten, moet een passende bestemming worden gezocht. Zij is thans ingebracht in de stichting, samen met financiële middelen uit de nalatenschap van Paul Smeele, bestemd voor het ondersteunen en stimuleren van initiatieven voor onderzoek, tentoonstellingen of anderszins op het gebied van de keramiek.

Hieronder vindt u een overzicht met foto's van de collectie loodglazuuraardewerk.

Fotogalerij