De pottenbakkers van Oudshoorn

Friezen en Brabanders in De Sniep 1686 - 1848

Meer dan anderhalve eeuw, van 1686 tot 1848 stond er aan de Rijn bij Oudshoorn (Z-H) een pottenbakkerij. Geen grote onderneming maar wel een interessante die betrekkingen onderhield met pottenbakkerscentra in Brabant en Friesland maar niet met het nabije Gouda.

tekst

Na een inleding over pottenbakkerijen in de 18de en 19de eeuw gaan Adri van der Meulen en Paul Smeele in op de ruzies die de oprichting van het bedrijf met zich meebracht en volgen zo goed mogelijk de lotgevallen van hen die er werkten.

Helaas is er nog geen scherf van van de productie van de Oudshoornse pottenbakkerij teruggevonden. Toch proberen zij een beeld te geven van wat er te koop was. Het afgebeelde aardewerk benadert dat; het is afkomstig uit de verzameling van de auteurs.

Adri en Paul hebben alle pottenbakkers  van Oudshoorn op een rijtje gezet:
Abraham Ulenbroek, Nicolaas Lachtropius, Arij de Vos, Jan van Wiert, Klara van Heusden, Sjakel van Giften, Gijsbert van Steensel, Jan van Steensel, Leendert Kalkoven en Egbert Kalkoven

 

 

 

De pottenbakkers van Oudshoorn, uit: De Viersprong: orgaan van de Historische vereniging Alphen aan de Rijn. 18e jaargang Nr 67, Mei 2001

Pottenbakkers van Oudshoorn.pdf