Granen en Grutten, korenmolenaars en grutters in Berkel en Rodenrijs

Ron Tousain

Lokale uitgave van een vondstcomplex ter plaatse van de korenmolen in Berkel en Rodenrijs met de geschiedenis van alle korenmolenaars, de naastgelegen windas en de grutters.

tekst

Dit boek is verschenen naar aanleiding van een opgraving ter plaatse van de korenmolen in Berkel en Rodenrijs. Het vondstcomplex uit de zeventiende en achttiende eeuw is interessant vanwege zijn context en de verhalen rondom de oorspronkelijke eigenaars. Het boek beschrijft naast de archeologische vondsten ook de geschiedenis van alle korenmolenaars, de naastgelegen windas en de grutters in het Zuid-Hollandse dorp.

Het vinden van een paar pijpekoppen en wat scherven die aan elkaar bleken te passen, leverde na enig graafwerk achter de dorpskern van Berkel en Rodenrijs , een complete verzameling van 17de en 18de eeuws huisraad op. Uit archiefonderzoek bleek dat op die plaats vanaf 1634 een korenmolen had gestaan en van 1635 tot 1774 het huis van de molenaar en zijn gezin. Door speurwerk in de oude archieven kon van alle korenmolenaars een levensbeschrijving worden gemaakt en enthousiast geworden deed de auteur ook onderzoek naar de grutters in het dorp waar later de maalderij van Treurniet uit voortgekomen is.

In dit boek vindt u niet alleen de verhalen en gebeurtenissen die de molenaars in het oude Berkel en Rodenrijs hebben meegemaakt maar ook het huisraad waarmee ze gekookt, gegeten en gedronken hebben. Naast vele afbeeldingen is er ook een uitgebreide beschrijving van de archeologische vondsten.

Bij de korenmolen stond ook een overtoom of windas waarmee men schepen over de landscheiding kon trekken. Een neventaak van de molenaars betrof het onderhoud van dit werktuig, vandaar dat ook deze belangrijke schakel in het vervoer binnen de regio een eigen hoofdstuk heeft gekregen.

 

Kijk ook naar "Kijk op Toen", een uitzending van RTV Lansingerland over de vondsten van deze opgraving  Klik hier 

 

Download het boek Granen en Grutten

Granen en Grutten.pdf

Fotogalerij