Jan van der Vaart

Stichting Cometa heeft een subsidie ontvangen van 2500 Euro voor de publicatie over keramist Jan van der Vaart

tekst

De eerste grote monografie in ruim dertig jaar over Jan van der Vaart (1931-2000), de belangrijkste naoorlogse Nederlandse keramist en de leermeester van een nieuwe generatie Nederlandse keramisten. Vanuit verschillende invalshoeken zullen diverse auteurs zijn leven en werk beschrijven en in context plaatsen. Daarbij zal speciale aandacht worden gegeven aan zijn verlangen een groter publiek te bereiken. Dat wist Van der Vaart te realiseren door nieuwe productietechnieken voor zijn gebruikskeramiek te ontwikkelen, en door nauw samen te werken met grote keramische bedrijven. In het boek zal aandacht worden besteed aan de vele verzamelaars van zijn werk.

Het plan is een groot formaat boek te maken, ruim geïllustreerd, onder meer met zo’n tweehonderd nieuwe studio-opnamen. De bekende museumfotografen Erik en Petra Hesmerg zullen die opnamen maken met een mobiele studio, thuis bij particuliere verzamelaars, en in museumdepots.

Doel van het boek is om de bekendheid en betekenis van Van der Vaarts oeuvre te vergroten en bij nieuwe generaties onder de aandacht brengen (NB het enige grote boek over zijn werk dateert van 1991 en is niet alleen gedateerd maar ook uitverkocht). Omdat Van der Vaarts vazen ook in vooraanstaande buitenlandse museale en particuliere collecties zijn opgenomen, zal van het boek ook een Engelse editie verschijnen.

 

Fotogalerij