Steengoed

Uitgave van een monografie

Dit project betreft een afgerond onderzoek naar Duits steengoed uit het Westerwald en van elders dat tussen 1800 - 1900 op de Nederlandse markt verscheen. Het resultaat is gepubliceerd in het tijdschrift Vormen uit Vuur dat hiervoor een financiële bijdrage heeft ontvangen van €14.087,--. Kijk ook onder "Artikelen" bij "Voor de Nederlandse markt"

tekst

 

Voor de Nederlandse markt

Het onderzoek dat Adri van der Meulen en Ron Tousain hebben gedaan naar steengoed dat gebruikt werd als verpakkingsmateriaal voor verduurzaamde levensmiddelen heeft geresulteerd in een monografie van de Nederlandse Vereniging van Vrienden van Ceramiek en Glas.

 

Aflevering 234 van Vormen uit Vuur heeft als titel: Voor de Nederlandse markt. Duits steengoed uit het Westerwald en van elders 1800 – 1900. Het is te bestellen bij de Nederlandse Vereniging van Vrienden van Ceramiek en Glas en bij Uitgeverij Spa in Zwolle.

 

Toelichting:

Steengoed degradeerde sinds de 18de eeuw van uiterst luxe aardewerk voor op tafel naar eenvoudig opslag- en verpakkingsmateriaal. Met name de fabrikanten uit het Westerwald produceerden in de negentiende eeuw grote hoeveelheden potten voor de Nederlandse markt die in gebruik waren voor bewaren en vervoeren van levensmiddelen. De grootte en vorm waren speciaal gericht op het product dat ze moesten bevatten. Deze opzet betreft vijf hoofdcategorieën:

1. ansjovis en paling

2. boter en margarine

3. gedestilleerd

4. mosterd

5. verduurzaamde levensmiddelen

Het boek begint met een beschrijving van pottenbakkerscentra die dit steengoed produceerden. Er volgt een uitgebreide beschrijving van de vormen, decoraties en dateringsmogelijkheden. In een volgend hoofdstuk is te lezen hoe het steengoed naar Nederland werd vervoerd en verhandeld.