Tentoonstelling Hollandgänger

Opnieuw: november 2021 t/m 5 juni 2022

De pottenbakkers en handelaren uit het Duitse Westerwald onderhouden al eeuwenlang handelsbetrekkingen met Nederland. In deze tentoonstelling staan deze handelaren en hun handel centraal. De Keramiekstichting Smeele-Van der Meulen heeft hier € 5000,-- aan bijgedragen.

tekst

De publicatie "Voor de Nederlandse Markt, Duits steengoed uit het Westerwald en van elders 1800-1900" van Adri van der Meulen en Ron Tousain was aanleiding voor het Keramik Museum Westerwald om dit onderbelichte onderwerp de aandacht te geven die het verdient. (Zie elders op deze site voor het boek) 

Over zeventiende- en achttiende-eeuws steengoed is al veel onderzoek verricht en gepubliceerd. Dit in schril contrast met het latere steengoed, dat minstens zo belangrijk is geweest voor de handel en het gebruik van de potten, kruiken, flessen en vele andere vormen die ook naar Nederland zijn verscheept.

In de tentoonstelling worden meer dan 200 objecten getoond uit de verzamelingen van de auteurs, aangevuld met bruiklenen van derden, foto's en andere wetenswaardigheden en er is zelfs een heuse "dippewagen" (pottenkar) opgesteld. 

 

De catalogus bij deze tentoonstelling betreft een Duise vertaling van het bovengenoemde boek "Voor de Nederlandse Markt" en is geheel gefinacierd uit de bijdrage van de Keramiekstichting.

Neem een kijkje in het museum met deze virtuele tour: klik hier en kies onder in het scherm voor sonderausstellung

 

Tentoonstelling Hollandgänger

30 november 2021 t/m 5 juni 2022

Keramik Museum Westerwald

Lindenstrasse 13

Höhr-Grenzhausen

Fotogalerij